1) De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij)
Doel (2019-2023)
De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij).
Doelrealisatie
- De vier programmalijnen binnen 'Krachtige Samenleving' - 'Een gezond en veerkrachtig Flevoland' (gericht op preventie en positieve gezondheid), 'Leefbaar Platteland', 'Toekomstbestendige Gezondheidszorg' en 'Arbeidsmarkt & Participatie' – zijn in uitvoering en dragen bij aan het versterken van de infrastructuur en arbeidsmarkt gezondheidszorg, positieve benadering van eigen invloed op welzijn & gezondheid en stimuleren van inwonersinitiatieven.
- We faciliteren de ‘Regionale Zorgtafel Flevoland’ en volgen de ontwikkelingen die binnen de regio spelen als het gaat om toekomstbestendige gezondheidszorg. Ook Flever speelt hierbij een actieve rol; met name als het gaat om de inbreng van inwoners en de arbeidsmarkt zorg & welzijn.
- Vanuit 'Krachtige Samenleving' dragen we bij aan strategische trajecten zoals de woonopgave en strategische agenda en werken we samen op thema’s als 'human capital agenda' en 'gezonde leefomgeving'.
- We hebben een bijdrage geleverd aan de sociale acceptatie, veiligheid en gelijke behandeling van LHBTIQ+'s in Flevoland, waar nodig hebben we de samenwerking met relevante maatschappelijke organisaties zoals Bureau Gelijke Behandeling Flevoland opgezocht.
Activiteiten 2023
Flever heeft zich ontwikkeld tot een waardevolle partner van de provincie. Als uitvoeringsorganisatie en strategische partner van het programma 'Krachtige Samenleving' heeft Flever haar positie versterkt en draagt bij aan een betaalbare, goede en toegankelijke Flevolandse sector zorg en welzijn. Op basis van de tussenevaluatie (2022/2023) is in de tweede helft van 2023 gestart met het evaluatiekader voor de eindevaluatie van het meerjarenplan 2021 – 2024. Op basis van het jaarplan 2023 zijn activiteiten uitgevoerd binnen de drie programma’s 'Positieve Gezondheid', 'Arbeidsmarkt & Onderwijs' en 'Versterken Inwoners' die voortvloeien uit de programmalijnen 'Krachtige Samenleving'.
Vier programmalijnen
Een gezond en veerkrachtig Flevoland
- We hebben preventie en positieve gezondheid gestimuleerd onder de vlag van het platform ‘WEL in Flevoland’. 'WEL' is gelinkt aan de Zorgtafel. Er wordt samen gewerkt op verschillende thema’s, onder andere bij de uitvoering van de 3-jarige 'Preventie Coalitie Flevoland Gezond & Wel' (2022 – 2024).
- Via het netwerkplatform ‘WEL in Flevoland’ is kennis en inspiratie gedeeld via de website en andere media – verhalen, blogs, de podcast WELdoeners, video’s en goede initiatieven. Daarnaast zijn er verschillende (thema)bijeenkomsten georganiseerd (sport en gezondheid, mentale gezondheid).
- In deze fase 2022-2023 ligt, naast het kennisdelen en inspireren, de nadruk vooral op de toepassing van positieve gezondheid in de praktijk. De WEL academie met verschillende leergangen vervult hierbij een centrale rol. Daarnaast is in samenwerking met Proscoop een toolkit ontwikkeld voor organisaties om zelf aan de slag te gaan. Ook is contact gelegd met onderwijsinstellingen over hoe positieve gezondheid kan worden geïntegreerd binnen het onderwijs en opleiding van studenten/leerlingen.
- Daar waar nodig worden lokale netwerken en gemeenten ondersteund door middel van procesbegeleiding.
- Er is een pilotonderzoek positieve gezondheid uitgevoerd in Almere; de analyse van de gegevens gebeurt begin 2024.
Arbeidsmarkt en participatie
- De 'Human Capital Agenda Zorg & Welzijn Flevoland' (2021-2025) is in uitvoering via het programma 'Arbeidsmarkt & Onderwijs' van Flever. Post-coronaperikelen en een (zeer) krappe arbeidsmarkt maken dat de deelname vanuit de zorgsector aan de agenda wat achterblijft, omdat de dagelijkse bedrijfsvoering alle aandacht opeist. Sommige initiatieven zoals een Regionale Werkgever voor de VVT sector zijn hierdoor vertraagd. De sector staat nog steeds voor grote uitdagingen. Qua instroom heeft de zogenaamde Zorghart Campagne succes, maar nog steeds vertrekken veel medewerkers uit de zorg en is er nog steeds een toename van zzp’ers die gepaard gaat met hoge kosten en minder continuïteit in de bedrijfsvoering. In Flevoland zijn er veel initiatieven op het gebied van Anders Organiseren en het verbinden van formele en informele (mantel)zorg komt langzamerhand op gang.
- Op het gebied van versterken inwoners en participatie heeft Flever zich sterk gemaakt om bij het Regioplan IZA het inwoners- en cliëntenperspectief in te brengen. Flever ondersteunt ook de Flevolandse PatiëntenFederatie, verzorgt trainingen voor lokale adviesraden en is betrokken bij projecten ervaringsdeskundigen om waar mogelijk het zorgstelsel te ontlasten of de kwaliteit te verbeteren.
Activiteiten 'Fonds Leefbaar Platteland' (zie ook programma 2.2)
- In 2023 zijn 55 aanvragen ingediend voor een subsidie vanuit het 'Fonds Leefbaar Platteland 2021 – 2023'.
- De 'Adviescommissie Fonds Leefbaar Platteland 2021-2023' is in 2023 zeven keer bij elkaar gekomen.
Toekomstbestendige gezondheidszorg/Zorgtafel Flevoland
De Zorgtafel heeft dit jaar in het teken gestaan van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Onder aansturing van gemeenten en Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is medio 2023 een Regiobeeld opgesteld en vervolgens een Regioplan. Deelnemers van de Zorgtafel hebben een bijdrage geleverd aan zowel het Regiobeeld als het -plan. Komend jaar zal worden bezien welke rol de Zorgtafel (of een variant daarop) kan hebben bij de uitvoering van het Regioplan.
Overige activiteiten
- We hebben drie verschillende jeugddebatten gefaciliteerd, ter bevordering van de kennis van jongeren over democratie en de provinciale organisatie. Dit zijn 'Op Weg Naar Het Lagerhuis' (OWNHL), 'Model European Parliament' (MEP) en het 'Provinciaal Jeugddebat'.
- Regenboogprovincie: In 2023 hebben we samengewerkt met maatschappelijke en culturele organisaties als stichting Pride Photo en Stichting Sterrenstof. Hun projecten vergroten de zichtbaarheid en acceptatie van de queer-gemeenschap. Ook is er onder leiding van Movisie interprovinciaal overleg geweest over de ontwikkeling van diversiteit- en inclusiebeleid. In de week van Coming Out Day (11 oktober) wapperden twee Progress Pride vlaggen. In het kader van Orange the World (wereldwijde campagne tegen vrouwengeweld) is het provinciehuis twee weken oranje aangelicht.
- De regionale aanpak Eenzaamheid (gefinancierd uit het coronamaatregelenpakket) is in 2023 afgerond. Op beperkte schaal blijft Flever een aantal zaken op dit thema ondersteunen en is beschikbaar als vraagbaak.
- De provincie heeft bijgedragen aan onderzoeksnetwerken en pilots zoals de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland (thema arbeidsmarkt zorg & welzijn), Onderzoeksoverleg Flevoland (OOF) en de proeftuin Ouderen (samenwerking GGD & Windesheim)
Heroriëntatie: van Krachtige naar Vitale Samenleving
- Tweede helft 2023 is gestart met het in kaart brengen van de sociaal-maatschappelijk status in Flevoland om vervolgens in 2024 de belangrijkste vraagstukken te identificeren, mede in relatie tot ruimtelijke en economische vraagstukken (bijv. leefomgeving, voorzieningenniveau en werkgelegenheid). Dit als uitwerking van pijler 1 – vitale steden en dorpen van de strategische (uitvoerings-)agenda. Het is een omvangrijk traject waarbij niet alle data gelijk voorhanden zijn en de inbreng vanuit gemeenten en maatschappelijke instellingen onmisbaar is. Voor het maken van dit zogenaamde ‘position paper’ wordt gebruik gemaakt van het analysekader dat is ontwikkeld voor de Brede Welvaartsmonitor.
- Binnen het traject 'Wonen, Welzijn & Zorg' (gekoppeld aan de woonopgave, zie programma 1) heeft de provincie het voortouw genomen om met gemeenten, corporaties, VVT-sector en experts samen aan de slag te gaan. Bestuurlijk is een Initiatiefgroep in het leven geroepen. Samen met het Zorgkantoor Zilveren Kruis en gemeenten is een regionaal ondersteuningsteam aangesteld die lokaal ondersteunt bij het opstellen van een visie en zicht te krijgen op de concrete opgave. Ook helpt het ondersteuningsteam om Flevoland-breed overzicht te krijgen. Daarbij hebben we ons in 2023 gefocust op huisvesting van senioren (conform de lijn vanuit het Rijk). Companen heeft een behoefteonderzoek uitgevoerd om gevoel te krijgen bij wat er bij de doelgroep leeft. Op basis van verschillende data is een begin gemaakt om in kaart te brengen hoeveel nultreden, geclusterde en zorggeschikte woningen er per gemeente moeten komen. Daarmee worden de regiodeals verder geconcretiseerd. Ook is een start gemaakt met de opbouw van expertise; regionaal en lokaal.
De sport in Flevoland is onderscheidend
Doel (2019-2023)
De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij).
Doelrealisatie
We hebben samen met partners de sportpiramide in Flevoland versterkt en nieuw sportbeleid ontwikkeld.
Activiteiten 2023
- We hebben de nieuwe PS in een beeld- en oordeelsvormende ronde geïnformeerd over het ontwerp Sportbeleid. Het nieuwe sportbeleid is op 8 november 2023 door PS vastgesteld.
- We hebben samen met Sportservice Flevoland B.V. uitvoering gegeven aan de sportnota 'Samenspel rendeert in Flevoland'.
- We hebben de items van het ontwerp sportbeleid 'Samenwerken aan sportief Flevoland' mogelijk geïntegreerd in de uitvoering, met name Sport in openbare ruimte en Vitale Flevolandse sportsector.
- We hebben bovenregionale sportevenementen ondersteund.
- We hebben bijgedragen aan talentontwikkeling onder andere door middel van de Regionale trainingscentra en het faciliteitennetwerk.
- We hebben via Sportservice Flevoland aandacht gevraagd voor Aangepast sporten/Onbeperkt in beweging, onder andere door de organisatie van de week van het Aangepast Sporten en het makelen en schakelen tussen vraag en aanbod.
- We hebben de sportinfrastructuur versterkt, onder andere door kennisbijeenkomsten rondom specifieke sportgerelateerde thema’ en door bij te dragen aan ontwikkeling en onderhoud van de MTB- routes.
Middelen
4.3 Krachtige samenleving | Rekening 2022 | Begroting 2023 ontwerp | Begroting 2023 na wijziging | Rekening 2023 | Verschil |
---|---|---|---|---|---|
Lasten | 2.938 | 3.102 | 3.109 | 2.557 | 552 |
Baten | -10 | 0 | 0 | -24 | 24 |
Saldo | 2.928 | 3.102 | 3.109 | 2.533 | 576 |
x € 1.000 |
Waardoor wijkt het af | Verschil | Waarvan | effect op: |
---|---|---|---|
Lasten | Reserve | Rekening- saldo | |
1. Programma Krachtige Samenleving | 446 | 446 | 0 |
Overige kleine verschillen | 106 | 0 | 106 |
Totaal lasten | 552 | 446 | 106 |
Baten | |||
Overige kleine verschillen | 24 | 24 | 0 |
Totaal baten | 24 | 24 | 0 |
x € 1.000, - = nadeel |
Toelichting
1. Programma Krachtige Samenleving
In 2023 heeft de Zorgtafel op een laag pitje gestaan, omdat de aandacht van gemeenten en zorgaanbieders gefocust was op het maken van het Regiobeeld en Regioplan IZA (Integraal Zorgakkoord). De activiteiten (en daarmee de middelen) voor wonen, welzijn & zorg zijn voor een groot deel doorgeschoven naar 2024. Voorbereidingen met gemeenten en Zorgkantoor hebben langer geduurd dan ingeschat. Medio december is het regionaal ondersteuningsteam van start gegaan bij 3 gemeenten. In de loop van 2024 zullen ander gemeenten aangehaakt worden. Tenslotte zijn in het kader van de omschakeling naar het nieuwe coalitieakkoord (om- en afbouw van programma 'Krachtige Samenleving') de activiteiten (en daarmee de middelen) doorgeschoven naar 2024 (en een klein deel 2025). De middelen blijven beschikbaar binnen de reserve 'Krachtige samenleving'.